Leegstaande winkelgalerij gekraakt in Gent: eigenaar dient meteen klacht in, drie krakers geïdentificeerd

Krakers bezetten sinds donderdagavond een leegstaand pand in de Brabantdam in Gent.

De eigenaar van een groot leegstaand pand in Gent dat donderdagavond werd gekraakt uit protest tegen de nieuwe kraakwet heeft vrijdagochtend meteen een klacht ingediend bij de politie. Dat betekent dat het parket de krakers kan laten uitzetten binnen de acht dagen en voor de rechter kan brengen.

Een groep krakers, anarchisten en sympathisanten hebben donderdagavond een betoging gehouden in de binnenstad van Gent. “Een tegenreactie tegen de racistische optocht ‘tegen de Roma‘ enkele maanden geleden en de nieuwe kraakwet”, klonk het. “De verkiezingen in Gent worden uitgevochten op de kap van de allerarmsten.”

Tijdens de actie trok de groep naar de Braempoort, een groot leegstaand pand in de Brabantdam in Gent. Het pand was een winkelgalerij, maar staat al vele jaren leeg in afwachting van een nieuw leven. Er zijn plannen voor een hotel.

Niet aangevraagd

De politie van Gent was donderdagavond nadrukkelijk aanwezig tijdens de betoging. Op het Sint-Pietersplein stond een waterkanon klaar. De betoging was niet aangevraagd, maar de tocht werd de hele tijd begeleid door politiemensen in burger.

Het pand in de Brabantdam werd gekraakt voor de betoging begon, op een onbekend moment. Toen de tocht er donderdagavond toekwam waren verschillende krakers al aanwezig binnen in het pand en lieten ze spandoeken naar beneden en werden flyers uit het raam gegooid. Er waren geen incidenten of arrestaties, bevestigt de politie.

De politie heeft het gekraakte pand donderdagavond na de betoging wel meteen betreden, bevestigt de woordvoerder van het korps vrijdag. “We hebben drie personen aangetroffen en geïdentificeerd”, zegt Matto Langeraert. “Het dossier is overgemaakt aan het parket. De personen zullen maandag verhoord worden.”

Kraakwet

Het bezetten van een onbewoond pand is sinds oktober 2017 een klachtmisdrijf. Dat betekent dat krakers vervolgd kunnen worden, maar enkel als de eigenaar van het bewuste pand naar de politie stapt met een klacht.

Dat is vrijdagochtend gebeurd, bevestigt Joris Van Duffel van Urbanlink, een Gentse bouwpromtor en “voor 95 procent” eigenaar van de Braempoort. “We hebben klacht ingediend bij de politie”, zegt Van Duffel. “Het is een zeer spijtige zaak dat dit gebeurt. Dit is privé eigendom. Maar de wet is de wet. Wij zullen die volgen.”

Van Duffel betreurt “dat de extra kosten die hieraan verbonden zijn moeten gedragen worden door een privépersoon”. “Er zal schade zijn en er zullen nieuwe sloten in moeten. We werden in het verleden nog al geconfronteerd met krakers. Er komen altijd kosten bij kijken.”

De Braempoort staat al lange tijd leeg. “Maar er is geen enkele reden om een pand te bezetten als het te lang leegstaat”, zegt Van Duffel. “Er is al een stukje uitgebroken. Er zijn studio’s gemaakt. Bij bouwprojecten duurt het soms wat langer. We willen dit jaar beginnen aan de verbouwing tot hotel. Het doel is om eind 2019 klaar te zijn.”

Uitzettingsbevel

Door de klacht die de eigenaar indient, treedt de nieuwe kraakwet meteen in werking. De krakers plegen volgens de wet een misdrijf door in het pand te verblijven zonder toestemming van de eigenaar. De wet voorziet een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand en/of een geldboete van 26 tot 100 euro.

Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, kan nu belissen om de krakers te vervolgen of niet. Of dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Daarvoor moeten de krakers eerst verhoord worden. Dat zal maandag gebeuren, zegt de politiewoordvoerder.

Na het verhoor van de krakers kan het parket beslissen om een uitzettingsbevel uit te spreken voor het pand, een juridisch bevel aan de krakers om het pand te verlaten. Daarvoor moet een papieren “bevel tot ontruiming” aan het pand worden geplakt.

Krakers in beroep?

Na de aanplakking hebben de krakers acht dagen tijd om het pand te verlaten. Doen zij dit niet, dan plegen ze volgens de kraakwet nog een tweede misdrijf, namelijk het negeren van een uitzettingsbevel. Daarvoor kunnen ze een gevangenisstraf krijgen van 8 dagen tot 1 jaar en/of een geldboete van 26 tot 200 euro.

Maar de kraakwet voorziet krakers ook in rechten. Zo hebben ze na de aanplakking van een uitzettingsbevel acht dagen tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing. Dat betekent dat het hele dossier van het parket naar een vrederechter doorschuift.

Tekenen de krakers op de griffie van de rechtbank beroep aan, dan heeft de vrederechter volgens de kraakwet tien dagen de tijd om het dossier te behandelen en nog eens tien dagen te beslissen of er een uitzettingsbevel moet komen of niet. Komt dat er, dan kan het parket dan overgaan tot ontruiming van het pand.

Strikt toepassen

Samengevat: omdat de eigenaar van het pand een klacht heeft ingediend plegen de geïdentificeerde krakers volgens de wet een misdrijf. Het parket moet belissen of ze daarvoor voor de rechter moeten komen of niet. De kans is groot. Procureur des Konings Johan Sabbe liet al weten “de nieuwe wet strikt toe te passen”.

Maar hoe snel het gekraakte pand ook effectief leeggemaakt kan worden is niet duidelijk. Dat hangt af van de intenties van de krakers. Als ze willen kunnen ze de bezetting minstens enkele weken laten aanslepen door naar de vrederechter te stappen.

De krakers kunnen ook wel vervolgd worden voor diefstal van water, gas en elektriciteit, als ze dat aftappen in het gekraakte pand, of voor het vernielen van een deur, een raam of een andere afsluiting om het pand binnen te dringen. Dat laatste moet de politie wel kunnen bewijzen, wat in de praktijk zeer moeilijk is.

Bij het Oost-Vlaamse parket wordt voorlopig geen extra commentaar gegeven.