Krakers Braempoort naar rechter? Eigenaar winkelcentrum dient meteen klacht in Drie krakers geïdentificeerd

De eigenaar van de Braempoort, de oude winkelgalerij in de Brabantdam die donderdag werd gekraakt, heeft meteen een klacht ingediend bij de politie. Dat betekent dat het parket de krakers voor de rechter kan brengen en laten uitzetten. Maar op welke termijn dat kan, is afwachten.

JORIS VAN DUFFEL
Een zeer jammere zaak. We willen dit jaar beginnen aan de verbouwing

47 kraakpanden, 3 klachten. Wat is het probleem?Dat zegt een spandoek dat vrijdag­ochtend aan de gevel van de Braempoort prijkte. Het gebouw werd donderdagavond gekraakt door activisten die protesteren tegen de nieuwe kraakwet en aandacht eisen voor het lot van de daklozen in Gent.

De eigenaar, de Gentse bouwpromotor Urbanlink, stapte vrijdagochtend meteen naar de politie en diende een klacht in. De politie was donderdagavond al het pand binnengedrongen en heeft drie krakers geïdentificeerd. “Ze zullen maandag worden verhoord”, klinkt het.

“Het is een zeer spijtige zaak dat dit gebeurt. Dit is privé-eigendom”, reageert Joris Van Duffel van Urbanlink. “Maar de wet is de wet. Wij zullen die volgen.”

De Braempoort staat al lange tijd leeg. “Maar er is geen enkele reden om een pand te bezetten als het te lang leegstaat”, zegt Van Duffel. “Bij bouwprojecten duurt het soms wat langer. We willen dit jaar beginnen aan de verbouwing tot hotel. Het doel is om eind 2019 klaar te zijn.”

Strafbaar

Door de klacht van de eigenaar treedt de nieuwe kraakwet in werking. Vroeger ging een dossier zoals dit naar de vrederechter. Maar door de nieuwe kraakwet komt het nu bij het parket. De geïdentificeerde krakers plegen volgens de wet een misdrijf door in een pand te verblijven zonder toestemming van de eigenaar. Dat is sinds oktober strafbaar.

Het parket moet beslissen of ze daarvoor voor de rechter moeten komen. Die kans is groot. Procureur des Konings Johan Sabbe liet al weten “de nieuwe wet strikt toe te passen”. Het parket kan ook een uitzettingsbevel uitschrijven, waarna de krakers binnen de acht dagen het pand moeten verlaten.

Maar hoe snel de Braempoort effectief kan worden leeggemaakt, is afwachten. Als de krakers dat willen, kunnen ze de bezetting minstens enkele weken laten aanslepen door in beroep te gaan, waardoor de zaak toch nog naar de vrederechter gaat. Ook dat staat in de nieuwe kraakwet.

EGW aftappen

De krakers kunnen ook worden vervolgd voor diefstal van water, gas en elektriciteit, als ze die aftappen in het gekraakte pand, of voor het vernielen van een deur, een raam of een andere afsluiting om het pand binnen te dringen. Dat laatste moet de politie wel kunnen bewijzen, wat in de praktijk zeer moeilijk is.

In de Braempoort was vrijdagmiddag alvast nog beweging te zien. Bij het parket wordt voorlopig geen commentaar gegeven.