Gentse krakers roeren zich: “Kraken mag niet meer, maar kan nog altijd” 150 krakers en anarchisten trekken door Gentse binnenstad en bezetten leegstaand gebouw

GENT – Een groep van 150 krakers en anarchisten heeft donderdagavond een betoging gehouden in de binnenstad van Gent. Niet aangevraagd, maar de politie liet betijen. Als protest braken de krakers de Braempoort open, een leegstaand pand in de Brabantdam.

 Leegstand, een schand! Idealen kan je niet verbieden! Kraken gaat door!

Een groep van zo’n 150 activisten en krakers trok gisterenavond van de Blanbijnberg naar de Brabantdam. Vier maanden nadat een rechtse betoging ”tegen de Roma’s” de binnenstad twee uur lang op zijn kop zette, kwam er een linkse tegenreactie.

“Met pijn in het hart, dit signaal had misschien de avond zelf al moeten komen”, zegt Jelle, een Gentse kraakactivist die de actie gisteren mee op touw zette. “Het debat over kraken liep totaal niet eerlijk. Er was heel veel heisa over vier gekraakte panden. De eigenaars konden ongestraft liegen over hun panden. De verkiezingen worden uitgevochten op de hoofden van de allerarmsten.”

Termont

Zowel N-VA en Open Vld, die mee achter de strengere kraakwet zitten, als Daniël Termont kregen gisteren een veeg uit de pan. Jelle: “N-VA doet alsof Gent een kraakbeleid heeft, maar Termont blaast al jaren warm en koud. Al jaren worden domiciliëringen in kraakpanden tegengehouden. En met zijn actieplan tegen kraken wil hij nu heiliger dan de paus zijn. Het daadwerkelijke probleem zijn dakloosheid en leegstand.”

Op de trappen van de Blandijn werd een korte speech gegeven. “We zijn het beu. Het zijn altijd mensen in de miserie die de klappen vangen”, klonk het. “Daniël Termont voert al jaren een beleid dat armen uit delen van de stad wegpest, om ze in te ruilen voor middenklassers met geld. Links en rechts vinden elkaar daarin perfect in Gent.’

Daklozenopvang

De timing van de actie is niet toevallig. Over exact een maand loopt de winteropvang voor daklozen af. Dat betekent dat een honderdtal bedden niet meer beschikbaar is. “Waar moeten al die mensen naartoe”, zegt Jelle. “Wij houden ons hart vast. We vrezen een epidemie van dakloosheid. Willen ze dan echt dat mensen in parken moeten gaan slapen?”

Er waren gemaskerde gezichten, Bengaals vuur en Antifa-slogans. Maar de tocht liep zonder incidenten. Er liepen kinderen mee en er werd soep uitgedeeld. De betoging eindigde na een uur in de Brabantdam, waar midden op straat een korte vuurshow werd opgevoerd.

De politie liet betijen, ook terwijl een groep krakers binnen in de Braempoort rondhing. Het grote hoekpand aan de Brabantdam, een oude winkelgalerij, staat al jaren grotendeels leeg. Er zijn plannen om er een hotel van te maken.

Aan de ingang werd een groot spandoek opgehangen: ‘Wat niet meer mag, kan nog altijd’. Het kraken van het pand kan vervolgd worden als een strafbaar feit, onder de nieuwe kraakwet. Maar daarvoor moet de eigenaar eerst een klacht indienen.